ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z INDYKIEM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI

Składniki (6 osób): 200 g makaronu spaghetti ze szpinakiem,
200 g makaronu spaghetti z papryczką chili,
2 polędwiczki z piersi indyka (400 g),
1 zielona cukinia (400 g),
500 g pieczarek,
2 duże szalotki,
6 ząbków czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
200 g sera radamer,
180 ml śmietanki 30%,
olej do smażenia,
1 łyżka przyprawy „Tuscan”,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do dużej miski. Polędwiczki kroimy w cienkie paski, doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką przypraw „Tuscan”. Odstawiamy na 30 minut i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w ćwiartki i również smażymy do momentu aż puszczą wodę. Następnie solimy. Cukinię tniemy obieraczką do julienne i smażymy jak pieczarki. W międzyczasie smażymy też szalotki pokrojone w piórka oraz posiekany czosnek. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mięso i warzywa dokładamy do miski i mieszamy z ¾ ilości startego sera i posiekanej natki pietruszki. Na koniec dolewamy śmietankę. Całość przekładamy do formy o wymiarach 26 x 17 cm i posypujemy resztą sera oraz natki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *