Składniki (6 osób): 600 g polędwicy z dorsza czarnego bez skóry,
2 duże marchewki,
1 duża pietruszka,
5 łodyg selera naciowego,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek koperku,
5 łyżek oleju,
1 łyżka masła,
100 g śmietany 18%,
mąka pszenna do obtoczenia ryby,
1800 ml bulionu warzywnego,
2 szczypty gałki muszkatołowej,
½ łyżeczki mielonego szafranu,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
½ łyżeczki płatków chili,
3 listki laurowe,
3 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren pieprzu,
sól morska, świeży pieprz
W garnku, na 1 łyżce oleju z dodatkiem masła, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojonego w paski selera naciowego, starte na grubych oczkach tarki marchewki oraz pietruszkę. Podsmażamy około 5-7 minut i zalewamy bulionem. Dokładamy do garnka wszystkie przyprawy i gotujemy około 15 minut. W międzyczasie polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy, kroimy na 3-centymetrowe kawałki, doprawiamy sola, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z 2 stron na złoty kolor i przekładamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut i zdejmujemy z ognia. Odlewamy 2 łyżki wazowe zupy i rozrabiamy ze śmietaną. Następnie przelewamy z powrotem do garnka i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Najnowsze komentarze