CYTRYNOWO-ZIOŁOWE ZIEMNIAKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I JAJKIEM SADZONYM

Składniki (5 osób): 1 kg młodych ziemniaków,
10 zielonych szparagów,
10 plasterków wędzonego boczku,
5 jajek,
1 łyżka oliwy,
5 łyżek oleju,
sól morska, świeży pieprz

Dressing cytrynowo-ziołowy: sok z 1 cytryny,
½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
½ pęczka posiekanego koperku,
1 garść świeżego tymianku cytrynowego,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
3 łyżki oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki dressingu mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Ziemniaki dokładnie czyścimy (nie obieramy) i gotujemy w całości do miękkości. Odcedzamy, zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia i zgniatamy (np. słoikiem) na grubość około 2 centymetrów. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i owijamy je plastrami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą i pieprzem a główki skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra dół) na 20 minut. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy ziemniaki z dwóch stron na złoty kolor. Obok wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia ziemniaki polewamy cytrynowo-ziołowym dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *