Składniki (2 osoby): 1 bakłażan (300 g),
1 cukinia (400 g),
1 czerwona papryka,
500 g pieczarek,
2 gałązki pomidorów koktajlowych,
10 ząbków konfitowanego czosnku + 6 łyżek oleju (przepis w rozdziale „weki”),
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki sosu miętowego,
sól morska, świeży pieprz
Bakłażana, cukinię oraz paprykę kroimy w plastry. Pieczarki rozkrawamy w pół. Bakłażana oprószamy solą z dwóch stron. Czekamy, aż puści wodę (trwa to około 30 minut). Na rozgrzanej płycie grillowej z dodatkiem oleju smażymy pokrojone warzywa, całe pomidory, czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem pod koniec smażenia. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i skrapiamy całość. Podajemy z sosem miętowym.

Najnowsze komentarze