Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 25 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
180 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej
Sos mascarpone: 250 g serka mascarpone,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
3/4 pęczka koperku,
2 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 80 g startego sera cheddar,
200 g mix-u grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlaki, maślaki, kurki),
1/4 pęczka koperku,
2 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz
Przygotowujemy sos mascarpone. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy serek mascarpone, posiekany koperek i doprawiamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie, łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy oczyszczone grzyby (4 minuty). Solimy pod koniec smażenia. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos mascarpone. Całość posypujemy startym serem cheddar. Na wierzchu układamy równomiernie podsmażone grzyby. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu, obsypujemy posiekanym koperkiem.

Najnowsze komentarze