CAPRESE Z PESTO ROSSO

Składniki (2 osoby): 2 pomidory,
2 kulki sera mozzarella (250 g),
1 łyżka startego parmezanu,
20 listków bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Pesto z suszonych pomidorów: 75 g suszonych pomidorów + 8 łyżek oleju,
70 g startego parmezanu,
2 garście uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych niesolonych,
1 duży ząbek czosnku,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki pesto łączymy ze sobą za pomocą blendera. Pomidory i ser mozzarella kroimy w plasterki i układamy na talerzach na przemian. Na środkach sałatek kładziemy po 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów. Posypujemy startym parmezanem, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy solą oraz świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *