Składniki (tortownica o wymiarach 23 x 33 cm, 8 porcji): 180 g mąki pszennej,
80 g cukru pudru + do posypania,
1 łyżka cukru cynamonowego,
22 g świeżych drożdży,
1 łyżka mleka 2%,
1 łyżka ciepłej wody,
2 jajka z podwójnym żółtkiem,
100 g miękkiego masła + do posmarowania formy,
2 szczypty soli,
500 g moreli,
50 g ciastek zbożowych,
listki mięty do dekoracji
W misce mieszamy przesiany cukier, cukier cynamonowy, mąkę i sól. Robimy wgłębienie i wsypujemy pokruszone drożdże, mleko i łyżkę ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Następnie wbijamy jajka i całość mieszamy za pomocą rózgi aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ponownie mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i wraz z bokami smarujemy masłem. Wlewamy do niej równomiernie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Z moreli pozbywamy się pestek i układamy je na cieście. Ciastka kruszymy i obsypujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na około 40 minut. Po wyjęciu oprószamy przez sitko cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty. Podajemy ciepłe bądź wystudzone.

Najnowsze komentarze