Miesiąc: listopad 2022

Święta, Wegetariańskie, Zupy

PIKANTNY ROSÓŁ GRZYBOWY

Składniki (6 osób): 1 włoszczyzna: 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ selera, ½ pora, 2 pęczki natki pietruszki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 1 garść suszonych podgrzybków, 1 duża biała cebula, ½ główki czosnku, 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 4 litry wody, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki oliwy, […]

Dodatki, Przystawki, Wegetariańskie

HUMMUS BURACZANY

Składniki (4 osoby): 400 g gotowanej ciecierzycy, 135 g ugotowanych buraków, 2 łyżki masła orzechowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy extra vergine, sok z ½ cytryny, sól morska, świeży pieprz Dekoracja: nasiona czarnuszki, oliwa extra vergine, listki tymianku cytrynowego, sól morska, świeży pieprz Odsączoną ciecierzycę wkładamy do pojemnika blendera i rozdrabniamy ją razem z […]

Wegetariańskie

DYNIA PIŻMOWA FASZEROWANA KOMOSĄ RYŻOWĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI, SZPINAKIEM I SEREM FETA

Składniki (6 osób): 1 dynia piżmowa (2500 g), 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa czerwona), 8 suszonych pomidorów, 100 g świeżego szpinaku, 240 g czerwonej fasoli z puszki, 1 łyżka plasterków papryczek jalapeno, 1 szalotka, 5 ząbków czosnku, 200 g sera feta, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 0,5 l pikantnego bulionu warzywnego, 7 łyżek oliwy extra vergine, […]

Przystawki, Ryby i owoce morza

DUSZONA OŚMIORNICA Z CHIMICHURRI

Składniki (1-2 osoby): 1 kg mrożonej ośmiornicy, 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku Chimichurri: 1 pęczek kolendry, 1 pęczek natki pietruszki, 1 szalotka, 5 ząbków czosnku, ½ czerwonej papryczki chili, sok z 1 cytryny, 7 łyżek oliwy extra vergine, sól morska, świeży pieprz Rozmrożoną i oczyszczoną ośmiornicę wkładamy do wysokiego garnka z oliwą. Dodajemy obrane […]

Desery

DESER Z MANGO I MASCARPONE

Składniki (4 osoby): 1 dojrzałe mango (700 g), 500 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, sok z 2 limonek, 200 g herbatników, 1 łyżka masła, 120 g gorzkiej czekolady 70% + do posypania Krem za pomocą miksera łączymy z cukrem i sokiem z limonek. Na spód pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki i równomiernie nakładamy na […]

Dodatki, Przystawki, Wegetariańskie

HUMMUS DYNIOWY

Składniki (3-4 osoby): 400 g ugotowanej ciecierzycy, 300 g puree z dyni hokkaido, 2 czubate łyżki masła orzechowego, 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 ząbki czosnku, ¾ łyżeczki płatków chili, ½ łyżeczki kurkumy w proszku, sól morska, świeży pieprz Dodatki: olej z prażonych orzechów włoskich, pestki dyni, płatki chili, świeży pieprz Puree z dyni: 300 […]

Śniadania

DYNIOWY OMLET ZE SZPINAKIEM I SZYNKĄ SERRANO

Składniki (1 osoba): 2 jajka, 1 czubata łyżka puree z dyni hokkaido, 2 garście szpinaku baby, ½ szalotki, 1 łyżeczka masła, 3 plasterki szynki serrano, sól morska, świeży pieprz Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 szczypta płatków chili, sól morska, świeży pieprz Dynie myjemy, przekrawamy w pół, […]

Dania mięsne, Przystawki

TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ NA PUREE Z DYNI HOKKAIDO

Składniki (1-2 osoby): 200 g polędwicy wołowej, 3 łyżki puree z dyni hokkaido, 1 szalotka, ½ czerwonej cebuli, 1 gałązka koperku, 4 marynowane podgrzybki, 1 łyżka oleju rzepakowego, ½ łyżeczki musztardy z suszonymi pomidorami, 1 żółtko, sól morska, świeży pieprz Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 szczypta […]