Składniki (6 osób): 1 włoszczyzna: 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ selera, ½ pora,
2 pęczki natki pietruszki,
1/2 czerwonej papryczki chili,
1 garść suszonych podgrzybków,
1 duża biała cebula,
½ główki czosnku,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
20 ziarenek pieprzu,
4 litry wody,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soli morskiej,
12 łyżek makaronu quadrucci
Do dużego garnka wkładamy obraną włoszczyznę i zalewamy 4 litrami wody. Zagotowujemy. Dokładamy natkę pietruszki, opaloną na palniku cebulę oraz opalone ząbki czosnku, borowiki, chili, oliwę i przyprawy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Podajemy z makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze