TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ NA PUREE Z DYNI HOKKAIDO

Składniki (1-2 osoby): 200 g polędwicy wołowej,
3 łyżki puree z dyni hokkaido,
1 szalotka,
½ czerwonej cebuli,
1 gałązka koperku,
4 marynowane podgrzybki,
1 łyżka oleju rzepakowego,
½ łyżeczki musztardy z suszonymi pomidorami,
1 żółtko,
sól morska, świeży pieprz

Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 szczypta płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładką masę. Do zmielonego mięsa dodajemy olej, musztardę, żółtko, część drobno posiekanej szalotki oraz czerwonej cebuli. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Na talerzu za pomocą widelca robimy wzorek z puree z dyni. Następnie układamy porcje mięsa, dekorujemy marynowanymi grzybkami i koperkiem. Obok układamy pozostałe składniki i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *