Składniki (2 osoby – 2 foremki o średnicy 9 cm): 4 jajka klasy M,
4 plastry boczku surowego wędzonego,
6 łyżeczek puree z dyni hokkaido,
4 gałązki szczypiorku,
sól morska, świeży pieprz
Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 szczypta płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładką masę. Foremki wykładamy boczkiem, zarówno boki jak i dno. Następnie smarujemy puree z dyni i wbijamy do każdej po 2 jajka. Oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (góra, dół) na 20-25 minut. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorkiem.
Najnowsze komentarze