Składniki (3-4 osoby): 400 g ugotowanej ciecierzycy,
300 g puree z dyni hokkaido,
2 czubate łyżki masła orzechowego,
2 łyżki oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku,
¾ łyżeczki płatków chili,
½ łyżeczki kurkumy w proszku,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: olej z prażonych orzechów włoskich,
pestki dyni,
płatki chili,
świeży pieprz
Puree z dyni: 300 g dyni hokkaido,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
2 szczypty płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładką masę. Odsączoną ciecierzycę wkładamy do pojemnika blendera i rozdrabniamy ją razem z oliwą. Następnie dodajemy puree z dyni, masło orzechowe, czosnek i przyprawy. Gdy pasta będzie miała jednolitą konsystencję, przekładamy ją na talerz i robimy w niej wgłębienia. Skrapiamy olejem, posypujemy pestkami dyni, chili i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze