DYNIOWY OMLET ZE SZPINAKIEM I SZYNKĄ SERRANO

Składniki (1 osoba): 2 jajka,
1 czubata łyżka puree z dyni hokkaido,
2 garście szpinaku baby,
½ szalotki,
1 łyżeczka masła,
3 plasterki szynki serrano,
sól morska, świeży pieprz

Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 szczypta płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładką masę. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy i za pomocą rózgi łączymy z puree z dyni. Na małej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim pokrojoną w piórka szalotkę. Gdy się zeszkli, dodajemy ¾ ilości szpinaku i wciąż mieszając czekamy aż zwiędnie. Następnie wlewamy masę jajeczną i smażymy omlet z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz, podajemy z szynką serrano oraz pozostałą ilością szpinaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *