Miesiąc: grudzień 2022

Wegetariańskie

MAKARON ZE SZPINAKIEM, SEREM GORGONZOLA I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki (2 osoby): 145 g makaronu Tonnarelli z semoliny z pszenicy durum ze szpinakiem, 300 g mrożonego szpinaku, ½ szalotki, 3 ząbki czosnku, 160 ml śmietanki 30%, 100 g kremowego sera gorgonzola, 50 g startego parmezanu, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, listki świeżej bazylii do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Makaron gotujemy al […]

Dania mięsne, Śniadania

JAJKO SADZONE NA BOCZKU

Składniki (1 osoba): 1 jajko, 2 plasterki wędzonego surowego boczku, 2 pomidorki koktajlowe, 5 gałązek szczypiorku, sól morska, świeży pierz ulubiona kawa Na suchej i rozgrzanej patelni kładziemy plasterki boczku. Smażymy je z 2 stron do momentu aż tłuszcz się wytopi. Na tłuszczu z boczku smażymy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na patelni tak […]

Wegetariańskie

TONNARELLI Z POMIDORAMI

Składniki (2 osoby): 145 g makaronu Tonnarelli z semoliny z pszenicy durum z papryczką chili, 550 g pomidorów czereśniowych ze słoika, 2 ząbki czosnku, 50 g startego parmezanu, ½ pęczka świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy extra vergine, sól morska, świeży pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Czosnek kroimy w […]

Dodatki, Święta

PIKANTNE JABŁKO

Składniki (2 osoby): 400 ml tłoczonego na zimno soku jabłkowego, 2 plastry jabłka, 1 ćwiartka cytryny, 2 łyżeczki miodu, 2 laski cynamonu, 4 goździki, 2 gwiazdki anyżu, 2 suszone papryczki Piri-Piri W rondelku podgrzewamy sok jabłkowy, cynamon, anyż, goździki i papryczki. Gdy będzie gorący przelewamy do filiżanek wypełnionych owocami. Dosładzamy miodem.

Desery, Święta

SERNIK BASKIJSKI

Składniki (blacha o średnicy 23 cm): Spód: 120 g ciasteczek owsianych Milka Choco Grain z czekoladą, 100 g masła + do posmarowania formy Masa serowa: 750 g twarogu sernikowego, 300 g jogurtu greckiego, 6 jajek klasy M, 400 ml śmietanki 36%, 200 g cukru, 16 g cukru waniliowego, 3 szczypty soli morskiej Dekoracja: 100 g […]

Przystawki, Ryby i owoce morza, Święta

RYBA W GALARECIE

Składniki (6-8 osób): 2 filety z karpia (600 g), 1 filet z łososia (330 g), 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 2 białe cebule, 1/3 czerwonej papryczki chili, 1/3 pęczka natki pietruszki, 4 łyżki groszku konserwowego, 4 plastry cytryny, 1 łyżeczka cukru, 50 g żelatyny, 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren pieprzu, sól […]

Ryby i owoce morza, Sałatki, Święta

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOBEM I ŚLEDZIEM

Składniki (6 osób): 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 500 g filetów śledziowych, 240 g bobu konserwowego, 130 g groszku konserwowego, 140 g kukurydzy konserwowej, 70 g korniszonów z chili, 100 g pora pokrojonego w piórka (biała część), 4 jajka ugotowane na twardo Sos jogurtowo-musztardowy: 170 g jogurtu greckiego, 1 łyżka musztardy Dijon, sól morska, […]

Ryby i owoce morza

CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI I MARCHEWKĄ W MLEKU KOKOSOWYM

Składniki (2 osoby): 145 g czarnego makaronu, 10 krewetek Black Tiger, 1 marchew (150 g), 4 ząbki czosnku, 4 gałązki natki pietruszki, listki świeżej bazylii, 400 ml mleka kokosowego, 3 łyżki oliwy, 3 ćwiartki cytryny, 2 szczypty płatków chili, sól morska, świeży pieprz Krewetki oczyszczamy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili, sokiem z 1 […]

Alkohole, Święta

GRZANE WINO

Składniki (1 osoba): 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 30 ml soku malinowego, sok z 1 pomarańczy + 1 plaster, 1 suszona laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 2 nasiona suszonego kardamonu, 4 goździki Do rondelka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy wino będzie gorące, wraz z dodatkami przelewamy do filiżanki.