SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOBEM I ŚLEDZIEM

Składniki (6 osób): 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
500 g filetów śledziowych,
240 g bobu konserwowego,
130 g groszku konserwowego,
140 g kukurydzy konserwowej,
70 g korniszonów z chili,
100 g pora pokrojonego w piórka (biała część),
4 jajka ugotowane na twardo

Sos jogurtowo-musztardowy: 170 g jogurtu greckiego,
1 łyżka musztardy Dijon,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w misce za pomocą rózgi i wkładamy do lodówki. Ziemniaki, ogórki i jajka kroimy w kostkę, śledzie w paski. Odsączone z zalewy warzywa przekładamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Na koniec dodajemy schłodzony sos i wszystko dokładnie mieszamy. Z wierzchu dekorujemy wybranymi składnikami i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *