MAKARON ZE SZPINAKIEM, SEREM GORGONZOLA I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki (2 osoby): 145 g makaronu Tonnarelli z semoliny z pszenicy durum ze szpinakiem,
300 g mrożonego szpinaku,
½ szalotki,
3 ząbki czosnku,
160 ml śmietanki 30%,
100 g kremowego sera gorgonzola,
50 g startego parmezanu,
1 garść orzechów włoskich,
2 łyżki oliwy,
listki świeżej bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w piórka i podsmażamy na gorącej oliwie do momentu aż się zeszklą. Dodajemy rozmrożony szpinak i odparowujemy. Następnie dolewamy śmietanę i dokładamy ser pleśniowy. Czekamy aż składniki się połączą i sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku. Na końcu dokładamy odcedzony, gorący makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, orzechami i dekorujemy szczytami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *