Składniki (2 osoby): 145 g czarnego makaronu,
10 krewetek Black Tiger,
1 marchew (150 g),
4 ząbki czosnku,
4 gałązki natki pietruszki,
listki świeżej bazylii,
400 ml mleka kokosowego,
3 łyżki oliwy,
3 ćwiartki cytryny,
2 szczypty płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Krewetki oczyszczamy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili, sokiem z 1 ćwiartki cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Marchew obieramy i tniemy obieraczka do julienne. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy marchew i po 5 minutach dokładamy krewetki. Obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony i wlewamy na patelnię mleko kokosowe. Wszystko dokładnie razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy odcedzony, gorący makaron i dokładnie obtaczamy w gotowym sosie. Wykładamy na talerze. Podajemy z ćwiartkami cytryny i dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze