SERNIK BASKIJSKI

Składniki (blacha o średnicy 23 cm):

Spód: 120 g ciasteczek owsianych Milka Choco Grain z czekoladą,
100 g masła + do posmarowania formy

Masa serowa: 750 g twarogu sernikowego,
300 g jogurtu greckiego,
6 jajek klasy M,
400 ml śmietanki 36%,
200 g cukru,
16 g cukru waniliowego,
3 szczypty soli morskiej

Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
8 pralin Ferrero Rocher,
2 łyżki ozdób cukrowych gwiazdki

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C (góra, dół). Boki i spód tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy w moździerzu i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi równomiernie spód tortownicy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 220 stopni. Za pomocą miksera łączymy ze sobą twaróg, jogurt i 2 rodzaje cukru. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo jajka, następnie śmietanę i sól. Gotową masę serową przelewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut (masa będzie lekko płynna). Upieczony sernik wyjmujemy i stawiamy w pomieszczeniu w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Następnie do lodówki na całą noc (w trakcie studzenia się zetnie). Następnego dnia, w rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Mieszamy za pomocą rózgi na błyszczącą, jednolitą masę i studzimy do temperatury pokojowej. Zdejmujemy obręcz i zrywamy delikatnie papier do pieczenia z boków ciasta. Czekoladę wylewamy równomiernie na sernik tak aby spływała miejscami na boki. Zanim stężeje delikatnie zatapiamy w niej praliny i dekoracje cukrowe. Ponownie wkładamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *