RYBA W GALARECIE

Składniki (6-8 osób): 2 filety z karpia (600 g),
1 filet z łososia (330 g),
2 litry wody,
1 włoszczyzna,
2 białe cebule,
1/3 czerwonej papryczki chili,
1/3 pęczka natki pietruszki,
4 łyżki groszku konserwowego,
4 plastry cytryny,
1 łyżeczka cukru,
50 g żelatyny,
5 liści laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
15 ziaren pieprzu,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone z łusek filety ryb dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. W garnku, w 2 l wody gotujemy obraną włoszczyznę. Dodajemy 2 opalone cebule, papryczkę chili, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, listki laurowe, łyżeczkę soli i cukier. Całość gotujemy przez 40 minut. Po tym czasie wyławiamy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Do wywaru dodajemy kawałki ryby i gotujemy kolejne 20 minut. Delikatnie wyławiamy. Przekładamy je mięsem do góry, do naczynia, w którym danie będzie podawane (z łososia zdejmujemy skórę). Dodajemy groszek konserwowy, marchew, pietruszkę, natkę pietruszki i plasterki cytryny. Gorący wywar przecedzamy przez sitko i mieszamy z żelatyną. Zalewamy ryby oraz warzywa tak aby były całkowicie pokryte. Gdy całość przestygnie wkładamy do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *