SMAŻONE SARDYNKI Z SOSEM POMIDOROWO-DYNIOWYM

Składniki (2 osoby): 4 sardynki (400 g),
mąka pszenna do obtoczenia,
olej do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Sos pomidorowo-dyniowy: 400 g pomidorów krojonych z puszki,
4 łyżki puree z dyni hokkaido,
2 gałązki selera naciowego,
1 biała cebula,
½ szalotki,
6 ząbków czosnku,
1 pęczek koperku,
2 łyżki oliwy,
1 cytryna,
sól morska, świeży pieprz

Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 szczypta płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Sardynki dokładnie oczyszczamy, osuszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące. Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładką masę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy pokrojonego w paski selera naciowego. Po kolejnych 5 minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki i puree z dyni. Doprawiamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek. W trakcie gotowania smażymy sardynki na rozgrzanym oleju z 2 stron do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Sardynki podajemy na gorącym sosie pomidorowo-dyniowym z połówkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *