Miesiąc: sierpień 2024

Dania mięsne

MAKARON KONJAC Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI, GRZYBAMI MUN I PASTĄ MISO

Składniki (4 osoby): 540 g makaronu konjac,2 piersi z kurczaka (każda po 250 g),190 g warzyw do woka (kiełki fasoli mung, marchew, pędy bambusa),50 g grzybów mun,1 czerwona cebula,1 szalotka,1 pęczek szczypiorku,6 łyżek oleju,sól morska, świeży pieprzMarynata: 6 łyżek pasty miso,4 łyżki sosu sojowego ciemnego,4 łyżki oleju sezamowego,2 łyżki miodu,5 łyżek wody,7 ząbków czosnku przeciśniętych […]

Dodatki, Wegetariańskie

MIODOWO-CYTRYNOWE STEKI Z KALAFIORA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (2-4 osoby): 2 steki kalafiora żółtego (każdy po 200 g),2 steki kalafiora fioletowego (każdy po 200 g),5 suszonych pomidorów + 7 łyżek oleju,2,5 łyżki płynnego miodu + 2 do dekoracji,skórka otarta z 1 cytryny,3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka płatków chili,sól morska, świeży pieprzSteki obgotowujemy po 10 minut w osolonej wodzie […]

Dania mięsne, Tarty

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MIĘSEM MIELONYM, SEROWĄ MASĄ JAJECZNĄ I SZPINAKIEM

Składniki (6-8 osób, foremka o wymiarach 25 x 40 cm): 2 opakowania ciasta francuskiego (600 g),500 g mięsa mielonego z indyka,400 g mięsa mielonego wołowego,400 g świeżego szpinaku,2 puszki pomidorów krojonych (800 g),2 duże białe cebule,1 duża szalotka, 2 główki czosnku,½ pęczka bazylii,14 łyżek oleju,1 jajko,1 łyżeczka pieprzu cayenne, sól morska, świeży pieprzMasa jajeczna: 7 […]

Dania mięsne, Zupy

ZUPA KALAFIOROWA Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

Składniki (6 osób): 6 ćwiartek tylnych z kurczaka,700 g kalafiora,2 marchewki,5 młodych ziemniaków,1 duża biała cebula,1 pęczek koperku,3 l bulionu drobiowego,2 łyżki oleju,1 łyżka masła,3 czubate łyżki śmietany 18%,½ łyżeczki curry,sól morska, świeży pieprzChipsy z jarmużu: 10 listków jarmużu,5 łyżek oliwy,sól morskaOliwę mieszamy z solą i obtaczamy w niej listki jarmużu. Układamy na blasze wyłożonej […]

Dania mięsne, Tarty

TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KURCZAKIEM, KURKAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I POREM

Składniki (4 osoby, foremka 26 x 17 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),300 g piersi z kurczaka,150 g kurek,10 cm białej części pora,1 pęczek koperku,3 ząbki czosnku,2 łyżki oleju,1 łyżka masła,1 żółtko do posmarowania rantów,sól morska, świeży pieprzMasa jajeczna: 4 jajka,2 czubate łyżki śmietany 18%,100 g sera pleśniowego,½ łyżeczki gałki muszkatołowej,sól morska, świeży pieprzCiastem […]

Ramen, Ryby i owoce morza

RAMEN Z MIĘSEM KRABA, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, GRZYBAMI STRAW MUSHROOM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (4 osoby): 4 duże szczypce kraba,400 g makaronu ramen,250 g zielonej fasolki szparagowej i 200 żółtej,1 puszka grzybów straw mushroom, 5 ząbków czosnku,5 cm świeżego imbiru,sok z ½ limonki,400 ml mleka kokosowego,2,5 l bulionu warzywnego,3 łyżki sosu sojowego,25 g zielonej pasty curry,1 łyżka suszonej trawy cytrynowej,1 pęczek kolendry, świeży pieprzSzczypce krabów zalewamy bulionem i […]

Desery, Tarty

KRUCHE BABECZKI Z KAJMAKIEM I ORZECHAMI

Składniki (4 kokilki o średnicy 7 cm i wysokości 5 cm): 1 puszka kajmaku (510 g),24 połówki orzechów pekan,3 orzechy włoskie,masło do posmarowania foremek,bułka tarta do posypania foremek,listki mięty marokańskiej do dekoracjiKruche ciasto: 125 g przesianej mąki pszennej,75 g zimnego masła,1 żółtko,½ laski wanilii,50 g cukru pudru,1 szczypta soli morskiejZ laski wanilii wyjmujemy nasiona. Składniki […]

Desery, Tarty

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE I OWOCAMI

Składniki (4 kokilki o średnicy 7 cm i wysokości 5 cm): masło do posmarowania foremek,bułka tarta do posypania foremek,1 kostka mlecznej czekolady,listki mięty marokańskiej do dekoracjiKruche ciasto: 125 g przesianej mąki pszennej,75 g zimnego masła,1 żółtko,½ laski wanilii,50 g cukru pudru,1 szczypta soli morskiejKrem: 250 g serka mascarpone o smaku waniliowym,500 ml śmietanki 36%,3 łyżki […]

Wegetariańskie

LASAGNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI I POREM

Składniki (foremka o wymiarach 15 x 25 cm): 9 płatów do lasagne,650 g mieszanki świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki),150 g białej części pora, 1 główka czosnku,6 łyżek oliwy extra vergine, 100 g masła + do posmarowania formy,200 g startego grana padano,½ pęczka tymianku,1/3 pęczka rozmarynu,sól morska, świeży pieprzSos beszamelowy: 70 g masła,4 łyżki mąki […]

Dania mięsne, Dodatki

MŁODE PIECZONE ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM

Składniki (4 osoby): 1,2 kg młodych ziemniaków,800 g wędzonego boczku,2 główki czosnku,½ pęczka rozmarynu,½ pęczka tymianku,8 łyżek oleju,sól morska, świeży pieprzZiemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy). Układamy w garnku żeliwnym wraz z gałązkami rozmarynu i tymianku. Pomiędzy wkładamy plastry boczku. Główki czosnku przekrawamy w pół i dokładamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie polewamy olejem i oprószamy solą […]