ZUPA KALAFIOROWA Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

Składniki (6 osób): 6 ćwiartek tylnych z kurczaka,
700 g kalafiora,
2 marchewki,
5 młodych ziemniaków,
1 duża biała cebula,
1 pęczek koperku,
3 l bulionu drobiowego,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
3 czubate łyżki śmietany 18%,
½ łyżeczki curry,
sól morska, świeży pieprz

Chipsy z jarmużu: 10 listków jarmużu,
5 łyżek oliwy,
sól morska

Oliwę mieszamy z solą i obtaczamy w niej listki jarmużu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół, górna półka) na 10 minut. Ćwiartki kurczaka zalewamy bulionem i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny. Na patelni na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w krążki marchewki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przekładamy do garnka. Dokładamy rozdrobnionego na różyczki kalafiora oraz przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Odlewamy miskę zupy, łączymy ją ze śmietaną i przelewamy do całości (zapobiega to zważeniu). Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Mięso oczyszczamy ze skóry i kości i przekładamy na talerze. Zlewamy zupą. Dekorujemy chrupiącymi chipsami z jarmużu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *