TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MIĘSEM MIELONYM, SEROWĄ MASĄ JAJECZNĄ I SZPINAKIEM

Składniki (6-8 osób, foremka o wymiarach 25 x 40 cm): 2 opakowania ciasta francuskiego (600 g),
500 g mięsa mielonego z indyka,
400 g mięsa mielonego wołowego,
400 g świeżego szpinaku,
2 puszki pomidorów krojonych (800 g),
2 duże białe cebule,
1 duża szalotka,
2 główki czosnku,
½ pęczka bazylii,
14 łyżek oleju,
1 jajko,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
sól morska, świeży pieprz

Masa jajeczna: 7 jajek,
4 łyżki śmietany 18%,
200 g sera pleśniowego,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz

Na blasze rozwijamy ciasta francuskie (papierem do góry). Nakładamy tak, aby jedno nachodziło na drugie i została wyłożona nim cała blaszka łącznie z bokami. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Na patelni, na 8 łyżkach oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, szalotkę i 1 główkę przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy 2 rodzaje mięsa mielonego i smażymy aż zbrązowieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy pomidory z puszki oraz pieprz cayenne. Gotujemy 10 minut aż składniki się połączą. Na osobnej patelni i pozostałej ilości oleju smażymy szpinak i posiekany czosnek. Gdy szpinak zwiędnie, solimy. Mięso wykładamy równomiernie na podpieczony spód. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy za pomocą rózgi i wylewamy do foremki. Na wierzchu układamy podsmażony szpinak. Ranty ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem. Obniżamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 50 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *