LASAGNE Z GRZYBAMI LEŚNYMI I POREM

Składniki (foremka o wymiarach 15 x 25 cm): 9 płatów do lasagne,
650 g mieszanki świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kurki),
150 g białej części pora,
1 główka czosnku,
6 łyżek oliwy extra vergine,
100 g masła + do posmarowania formy,
200 g startego grana padano,
½ pęczka tymianku,
1/3 pęczka rozmarynu,
sól morska, świeży pieprz

Sos beszamelowy: 70 g masła,
4 łyżki mąki pszennej,
600 ml mleka 3,2%,
1 szklanka startego grana padano,
2 szczypty gałki muszkatołowej,
sól morska

Oczyszczone grzyby kroimy w paski. Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażamy pokrojonego w piórka pora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki grzybów. Gdy grzyby puszczą wodę, solimy. Pod koniec smażenia dodajemy listki ziół. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy za pomocą rózgi i stopniowo dolewamy mleko, aż sos będzie jednolity. Pod koniec dodajemy grana padano, sól oraz gałkę muszkatołową. Formę smarujemy masłem. Na dnie naczynia układamy warstwę płatów i polewamy ją sosem beszamelowym. Następnie kładziemy warstwę grzybów z porem i posypujemy częścią sera. W ten sam sposób formujemy pozostałe 2 warstwy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 30 minut. Po wyjęciu, dzielimy na porcje, dekorujemy kawałkami grzybów, ziołami i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *