RAMEN Z MIĘSEM KRABA, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, GRZYBAMI STRAW MUSHROOM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (4 osoby): 4 duże szczypce kraba,
400 g makaronu ramen,
250 g zielonej fasolki szparagowej i 200 żółtej,
1 puszka grzybów straw mushroom,
5 ząbków czosnku,
5 cm świeżego imbiru,
sok z ½ limonki,
400 ml mleka kokosowego,
2,5 l bulionu warzywnego,
3 łyżki sosu sojowego,
25 g zielonej pasty curry,
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej,
1 pęczek kolendry,
świeży pieprz

Szczypce krabów zalewamy bulionem i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy powstałe szumowiny. Dokładamy suszoną trawę cytrynową i pastę curry. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do wywaru wraz z odsączonymi z zalewy grzybami, startym na tarce imbirem i czosnkiem. Gotujemy do momentu, aż fasolka będzie miękka i sprężysta. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, mleko kokosowe i gotujemy kolejne 15 minut. Wszystkie składniki wyławiamy z rosołu i przecedzamy wywar. Dokładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Nalewamy na talerze i podajemy ze wszystkimi ugotowanymi składnikami. Dodajemy porwane listki kolendry i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *