TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KURCZAKIEM, KURKAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I POREM

Składniki (4 osoby, foremka 26 x 17 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
300 g piersi z kurczaka,
150 g kurek,
10 cm białej części pora,
1 pęczek koperku,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
1 żółtko do posmarowania rantów,
sól morska, świeży pieprz
Masa jajeczna: 4 jajka,
2 czubate łyżki śmietany 18%,
100 g sera pleśniowego,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz

Ciastem francuskim wypełniamy spód foremki oraz jej brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na spodzie kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni. Kurczaka kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszamy z olejem. Pokrojonego w krążki pora smażymy na maśle wraz z kurkami. Pod koniec smażenia solimy i mieszamy z posiekanym koperkiem. Podsmażamy również zamarynowanego kurczaka. W misce za pomocą trzepaczki łączymy ze sobą jajka, śmietanę, pokruszony ser, gałkę muszkatołową, sól oraz pierz. Masę jajeczną przelewamy na podpieczony spód i układamy na niej przygotowane dodatki. Ranty smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy kolejne 30 minut. Podajemy gorącą lub w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *