Składniki (4 kokilki o średnicy 7 cm i wysokości 5 cm): masło do posmarowania foremek,
bułka tarta do posypania foremek,
1 kostka mlecznej czekolady,
listki mięty marokańskiej do dekoracji
Kruche ciasto: 125 g przesianej mąki pszennej,
75 g zimnego masła,
1 żółtko,
½ laski wanilii,
50 g cukru pudru,
1 szczypta soli morskiej
Krem: 250 g serka mascarpone o smaku waniliowym,
500 ml śmietanki 36%,
3 łyżki cukru pudru
Owoce: agrest, czerwona i biała porzeczka, borówka amerykańska, maliny, jeżyny, figa
Z laski wanilii wyjmujemy nasiona. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy i chowamy na 30 minut do lodówki. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 części i wylepiamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Zrumienione studzimy w temperaturze pokojowej. Schłodzone składniki na krem łączymy ze sobą za pomocą blendera. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywna masę. Wypełniamy nim kokilki. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkami mięty.
Najnowsze komentarze