KRUCHE BABECZKI Z KAJMAKIEM I ORZECHAMI

Składniki (4 kokilki o średnicy 7 cm i wysokości 5 cm): 1 puszka kajmaku (510 g),
24 połówki orzechów pekan,
3 orzechy włoskie,
masło do posmarowania foremek,
bułka tarta do posypania foremek,
listki mięty marokańskiej do dekoracji

Kruche ciasto: 125 g przesianej mąki pszennej,
75 g zimnego masła,
1 żółtko,
½ laski wanilii,
50 g cukru pudru,
1 szczypta soli morskiej

Z laski wanilii wyjmujemy nasiona. Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy i chowamy na 30 minut do lodówki. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 części i wylepiamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Zrumienione studzimy w temperaturze pokojowej. Kajmak podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy masa będzie jednolita, gorący wlewamy do babeczek. Wierzch dekorujemy kawałkami orzechów i listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *