Składniki (2-4 osoby): 2 steki kalafiora żółtego (każdy po 200 g),
2 steki kalafiora fioletowego (każdy po 200 g),
5 suszonych pomidorów + 7 łyżek oleju,
2,5 łyżki płynnego miodu + 2 do dekoracji,
skórka otarta z 1 cytryny,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Steki obgotowujemy po 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (w pierwszej kolejności z kalafiora żółtego). Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Mieszamy w misce z olejem ze słoika, miodem, skórką otartą, czosnkiem, płatkami chili, solą i pieprzem. Steki z kalafiora przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy z każdej strony miodową marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 30 minut. Podajemy polane miodem jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu.
Najnowsze komentarze