Składniki (4 osoby): 540 g makaronu konjac,
2 piersi z kurczaka (każda po 250 g),
190 g warzyw do woka (kiełki fasoli mung, marchew, pędy bambusa),
50 g grzybów mun,
1 czerwona cebula,
1 szalotka,
1 pęczek szczypiorku,
6 łyżek oleju,
sól morska, świeży pieprz
Marynata: 6 łyżek pasty miso,
4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
4 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżki miodu,
5 łyżek wody,
7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
6 cm startego imbiru,
świeży pieprz
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą za pomocą rózgi. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby namaczamy we wrzątku przez 30 minut. Gdy urosną, kroimy na mniejsze części. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i szalotkę. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i smażymy przez 5-7 minut. Dokładamy warzywa oraz grzyby i trzymamy na patelni kolejne 4 minuty, co chwilę mieszając. Doprawiamy jeśli jest to potrzebne. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gorący przekładamy na talerze wraz z podsmażonymi składnikami. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Najnowsze komentarze