Składniki (4 osoby): 200 g makaronu konjak,300 g paluszków krabowych (surimi),1 świeży ogórek (200 g),1 puszka kukurydzy (285 g),1 mała cebula,5 jajek ugotowanych na twardoOstry sos cezar: 160 ml majonezu,1 łyżeczka musztardy Dijon,1 łyżka sosu Sriracha,1 łyżeczka sosu Worcestershire,2 ząbki czosnku,sok z ½ cytrynyWszystkie składniki sosu łączymy za pomocą blendera i chłodzimy. Do miski przekładamy […]
Miesiąc: październik 2025
KREM DYNIOWO-MARCHWIOWY Z GRISSINI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ
Składniki (12 osób): 12 paluszków Grissini,12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,6 cm startego imbiruBulion warzywny: 6 dużych marchewek,1 duża pietruszka,¼ selera,½ pora,2 pęczki natki pietruszki,1 czerwona papryczka chili,1 garść suszonych podgrzybków,1 duża biała cebula,4 listki laurowe,5 ziarenek ziela angielskiego,20 ziarenek pieprzu,3,5 l wody,2 łyżki sosu sojowego ciemnego,2 łyżki oliwy,1 łyżka soli morskiejPieczona dynia hokkaido: 1 dynia (1700 […]
OMLET ZIEMNIACZANY Z POREM, RUKOLĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki (1-2 osoby): 2 garście rukoli,olej rzepakowy do smażenia,świeży pieprzMasa ziemniaczana: 400 g ziemniaków,80 g białej części pora,3 ząbki czosnku,2 jajka z podwójnym żółtkiem,1 łyżka mleka,1 łyżka mąki pszennej,sól morska, świeży pieprzSos grzybowy: 1 duży koźlarz czerwony,1 duży podgrzybek,1 duży maślak,½ pęczka natki pietruszki,1,5 łyżki masła,sól morska, świeży pieprzOczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy […]
PIERSI Z KACZKI Z MAKARONEM SOJOWYM I WARZYWAMI W SOSIE NA BAZIE MASŁA ORZECHOWEGO
Składniki (2 osoby): 2 piersi z kaczki (każda po 225 g),100 g makaronu sojowego,1 cukinia (340 g),1 marchew (165 g),1 łyżka oliwy,5 łyżek wody z gotowania makaronu,1 łyżka suszonej kolendry,sól morska, świeży pieprzSos orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków ziemnych,7 łyżek sosu sojowego ciemnego,5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,6 łyżek wodyPiersi z kaczki […]
DOMOWA PIZZA Z PUREE Z DYNI HOKKAIDO I BOCZNIAKAMI
Składniki (1 sztuka, blat o średnicy 32 cm):Ciasto: 28 g świeżych drożdży,75 ml ciepłej wody,170 g mąki pszennej,3 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,1/3 łyżeczki cukru,1/2 łyżeczki soli morskiejPuree z dyni hokkaido: 1 dynia hokkaido (900 g),1 główka czosnku,5 łyżek oliwy extra vergine,½ łyżeczki płatków chili,sól morska, świeży pieprzDodatki: 100 g startego sera […]
PIECZONE POMIDORY/ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW/SOS DO DAŃ GŁÓWNYCH
Składniki: 10 pomidorów malinowych,2 pomidory rzymskie,2 pomidory kiściowe,2 pomidory bawole serce,1 garść pomidorków daktylowych,3 główki czosnku,3 czerwone cebule,1 pęczek bazylii,7 łyżek oliwy,sól morska, świeży pieprzPomidory, cebulę i czosnek rozkrawamy w pół. Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni […]
DARY LASU: SOS Z DUSZONYCH PODGRZYBKÓW Z KOPERKIEM
Składniki (3-4 osoby): 600 g drobnych podgrzybków,1 biała cebula,2 pęczki koperku,1 łyżka masła,350 ml pikantnego bulionu warzywnego,1 łyżka mąki pszennej,sól morska, świeży pieprzW garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski grzyby. Smażymy przez 10 minut i dolewamy gorący bulion. Dusimy na małym ogniu pod […]
PIERŚ Z KACZKI W ROZMARYNIE Z PIECZONYMI ŁÓDECZKAMI Z ZIEMNIAKÓW I BROKUŁAMI
Składniki (2 osoby): 2 piersi z kaczki (każda po 225 g),1 kg ziemniaków,1 brokuł (500 g),1 opakowanie przyprawy „Americke Brambory” (25 g),50 ml oleju rzepakowego,2 łyżki suszonego rozmarynu,1 łyżeczka cukru,sól morska, świeży pieprzPiersi z kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę. Osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie […]
TARTA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE Z PUREE Z DYNI HOKKAIDO I MASĄ JAJECZNĄ NA BAZIE SERA OLD AMSTERDAM
Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 10 g posiekanego koperku do dekoracjiZiemniaczany spód: 500 g ziemniaków,20 g posiekanego koperku,3 łyżki mąki pszennej,1 jajko z podwójnym żółtkiem,masło do wysmarowania foremki,sól morska, świeży pieprzPuree z dyni hokkaido: 1 dynia hokkaido (900 g),1 główka czosnku,5 łyżek oliwy extra vergine,½ łyżeczki płatków chili,sól morska, świeży pieprzMasa jajeczna: 2 jajka […]
JAJECZNICA Z PODGRZYBKAMI
Składniki (2 osoby): 4 jajka z podwójnym żółtkiem,100 g małych podgrzybków,1 pomidor malinowy,1 mała czerwona cebula,2 gałązki szczypioru,1 łyżeczka masła,sól morska, świeży pieprzNa patelni, na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w paski grzyby. Smażymy około 5 minut. Jajka wbijamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy za pomocą […]

 
             
             
             
             
             
             
             
             
            