Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 10 g posiekanego koperku do dekoracji
Ziemniaczany spód: 500 g ziemniaków,
20 g posiekanego koperku,
3 łyżki mąki pszennej,
1 jajko z podwójnym żółtkiem,
masło do wysmarowania foremki,
sól morska, świeży pieprz
Puree z dyni hokkaido: 1 dynia hokkaido (900 g),
1 główka czosnku,
5 łyżek oliwy extra vergine,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Masa jajeczna: 2 jajka z podwójnym żółtkiem,
90 ml śmietany 30%,
140 g startego sera Old Amsterdam,
sól morska, świeży pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki na spód i zagniatamy. Wysmarowaną masłem foremkę przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Masą ziemniaczaną wykładamy równomiernie spód oraz boki formy. Przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Następnie usuwamy warstwę papieru wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. W tym samym czasie na 2 poziomie piekarnika pieczemy dynię. Umytą, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią na gładką masę.Puree wykładamy tarte na dnie i bokach ziemniaczanego blatu. Za pomocą rózgi w misce łączymy wszystkie składniki masy jajecznej. Wylewamy na tarte i wkładamy na kolejne 20 minut do takiej same temperatury do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia (po przekrojeniu masa jajeczna będzie ścięta). Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na ciepło bądź zimno.
 
        
Najnowsze komentarze