PIECZONE POMIDORY/ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW/SOS DO DAŃ GŁÓWNYCH

Składniki: 10 pomidorów malinowych,
2 pomidory rzymskie,
2 pomidory kiściowe,
2 pomidory bawole serce,
1 garść pomidorków daktylowych,
3 główki czosnku,
3 czerwone cebule,
1 pęczek bazylii,
7 łyżek oliwy,
sól morska, świeży pieprz

Pomidory, cebulę i czosnek rozkrawamy w pół. Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Podajemy jako dodatek do dań. Możemy je również podać jako rozgrzewającą zupę krem. W tym celu, wystudzone warzywa miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Następnie zagotowujemy. Można również zamknąć go w słoikach na zimę. Gorący sos umieszczamy w wyparzonych słoikach. Dokładnie wycieramy ranty i mocno zakręcamy. Odwracamy nakrętką do dołu. Wstawiamy do zimnego piekarnika w taki sposób, aby się nie dotykały. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 110 stopni C (góra, dół) a gdy się nagrzeje, odliczamy 20 minut. Po tym czasie odstawiamy w ciemne miejsce, w tej samej pozycji i nakrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie nakrętki powinny być wklęsłe. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez okres 2-3 lat. Jednolitą masę możemy wykorzystać w kuchni również jako sos do makaronu lub mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *