DARY LASU: SOS Z DUSZONYCH PODGRZYBKÓW Z KOPERKIEM

Składniki (3-4 osoby): 600 g drobnych podgrzybków,
1 biała cebula,
2 pęczki koperku,
1 łyżka masła,
350 ml pikantnego bulionu warzywnego,
1 łyżka mąki pszennej,
sól morska, świeży pieprz

W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski grzyby. Smażymy przez 10 minut i dolewamy gorący bulion. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką przez 30 minut, co chwilę mieszając. Na koniec dodajemy mąkę oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Sos podajemy jako dodatek do dań głównych Można również zamknąć go w słoikach na zimę. Gorący sos umieszczamy w wyparzonych słoikach. Dokładnie wycieramy ranty i mocno zakręcamy. Odwracamy nakrętką do dołu. Wstawiamy do zimnego piekarnika w taki sposób, aby się nie dotykały. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 110 stopni C (góra, dół) a gdy się nagrzeje, odliczamy 20 minut. Po tym czasie odstawiamy w ciemne miejsce, w tej samej pozycji i nakrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie nakrętki powinny być wklęsłe. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez okres 2-3 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *