DOMOWA PIZZA Z PUREE Z DYNI HOKKAIDO I BOCZNIAKAMI

Składniki (1 sztuka, blat o średnicy 32 cm):

Ciasto: 28 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
170 g mąki pszennej,
3 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej

Puree z dyni hokkaido: 1 dynia hokkaido (900 g),
1 główka czosnku,
5 łyżek oliwy extra vergine,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 100 g startego sera mozzarella,
4 łyżki puree z dyni hokkaido,
250 g boczniaków,
3 łyżki oleju rzepakowego,
sól morska

Umytą dynię przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią na gładką masę. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie, łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie puree z dyni. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Oczyszczone grzyby smażymy na rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Pod koniec smażenia solimy. Układamy na pizzy. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *