Składniki (2 osoby): 2 piersi z kaczki (każda po 225 g),
100 g makaronu sojowego,
1 cukinia (340 g),
1 marchew (165 g),
1 łyżka oliwy,
5 łyżek wody z gotowania makaronu,
1 łyżka suszonej kolendry,
sól morska, świeży pieprz
Sos orzechowy: 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków ziemnych,
7 łyżek sosu sojowego ciemnego,
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
6 łyżek wody
Piersi z kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę. Osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz kolendrą. Wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą za pomocą rózgi. Rozgrzewamy suchą patelnię. Piersi kaczki kładziemy skórą do dołu i smażymy około 8 minut. Następnie przekładamy na drugą stronę na kolejne 6 minut. Mięso przekładamy na deskę do krojenia na 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy je w plastry (powinno być różowe w środku). W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w plasterki warzywa. Po dwóch minutach dokładamy ugotowany oraz odcedzony makaron wraz z 5 łyżkami wody z gotowania. Całość zalewamy sosem orzechowym i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą, wykładamy na talerze wraz z kawałkami kaczki.
 
        
Najnowsze komentarze