KREM DYNIOWO-MARCHWIOWY Z GRISSINI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

Składniki (12 osób): 12 paluszków Grissini,
12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
6 cm startego imbiru

Bulion warzywny: 6 dużych marchewek,
1 duża pietruszka,
¼ selera,
½ pora,
2 pęczki natki pietruszki,
1 czerwona papryczka chili,
1 garść suszonych podgrzybków,
1 duża biała cebula,
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
20 ziarenek pieprzu,
3,5 l wody,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soli morskiej

Pieczona dynia hokkaido: 1 dynia (1700 g),
1,5 główki czosnku,
6 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Do dużego garnka wlewamy wodę, oliwę, dokładamy obraną włoszczyznę, natkę pietruszki, borowiki, chili, przyprawy i opaloną na palniku cebulę. Gotujemy 2,5 h na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. W międzyczasie dynię myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią, marchwią oraz bulionem na gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy, dodajemy starty imbir bez włókien i przekładamy na talerze. Grissini owijamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej i podajemy z zupą krem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *