PIERŚ Z KACZKI W ROZMARYNIE Z PIECZONYMI ŁÓDECZKAMI Z ZIEMNIAKÓW I BROKUŁAMI

Składniki (2 osoby): 2 piersi z kaczki (każda po 225 g),
1 kg ziemniaków,
1 brokuł (500 g),
1 opakowanie przyprawy „Americke Brambory” (25 g),
50 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz

Piersi z kaczki oczyszczamy, skórę nacinamy w kratkę. Osuszamy i nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w łódeczki. Przyprawę do ziemniaków rozrabiamy z olejem i obtaczamy w nich ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C (góra, dół) na 1,5 godziny. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości i odcedzamy. Rozgrzewamy suchą patelnię. Piersi kaczki kładziemy skórą do dołu i smażymy około 8 minut. Następnie przekładamy na drugą stronę na kolejne 6 minut. Mięso przekładamy na deskę do krojenia na 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy je w plastry (powinno być różowe w środku). Podajemy z upieczonymi ziemniakami i ugotowanymi brokułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *