ORKISZOWE BUŁKI KAJZERKI

Fajny produkt 🙂 Dziękuję Lence za uturlanie pokazowej bułki i Piotrkowi za prezent 🙂

Składniki (8 sztuk): 1 opakowanie mieszanki do wypieku,
10 g drożdży instant,
280 ml ciepłej wody (26 stopni C),
10 g oleju z suszonych pomidorów + do posmarowania z wierzchu,
5 łyżek pestek słonecznika,
8 orzechów włoskich

Rozrabiamy drożdże z wodą, dodajemy olej oraz zawartość torebki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki i rozkładamy równomiernie na blasze. Smarujemy olejem po wierzchu. Wgniatamy orzechy włoskie i posypujemy pestkami słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *