Składniki: (foremka o wymiarach 33 x 23 cm)
Spód: 300 g przesianej mąki pszennej,
80 g cukru pudru,
2 opakowania cukru wanilinowego (32 g),
5 żółtek,
1 kostka zimnego masła
Krem: 250 g serka mascarpone,
200 g kremu pistacjowego
Dodatkowo: 280 g dżemu z czarnych porzeczek,
100 g orzeszków pistacjowych solonych,
1 garść borówek amerykańskich,
bratki do dekoracji
Masło kroimy w kostkę. Łączymy w misce, za pomocą ręki z pozostałymi składnikami masy na spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy. Rozkładamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20-25 minut. Chłodzimy w temperaturze pokojowej. Mascarpone za pomocą miksera ubijamy z pastą pistacjową. Rozkładamy równomiernie po wierzchu. Dekorujemy rozdrobnionymi w moździerzu orzeszkami pistacjowymi, owocami oraz bratkami.

Najnowsze komentarze