GNOCCHI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (6 osób): 150 g startego parmezanu
6 szczytów bazylii do dekoracji
świeży pieprz

Gnocchi: 700 g ziemniaków,
400 g mąki,
2 jajka,
sól morska

Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych (800 g),
3 białe cebule,
1 pęczek bazylii,
12 ząbków czosnku,
100 g startego parmezanu,
7 łyżek oliwy extra vergine,
1,5 łyżki sosu TABASCO SRIRACHA SAUCE,
2 łyżki suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą dodajemy pomidory, pokrojone świeże listki bazylii, sos tabasco oraz przyprawy. Gdy sos odparuje dodajemy parmezan. Odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól i mieszamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ma być elastyczne i się nie kleić. Na stolnicy obsypanej mąką formujemy wałki i wycinamy z nich kluski o wymiarach 1 x 2,5 centymetra. Partiami gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i łączymy z gorącym sosem pomidorowym. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *