Składniki (3 osoby): 200 g makaronu linguine z sepią,
1 pierś z kurczaka (220 g),
2 garście suszonych borowików,
6 zielonych szparagów,
1 biała cebula,
6 ząbków czosnku,
100 g startego parmezanu,
200 g śmietany 30%,
5 łyżek oliwy,
1 łyżka suszonego tymianku,
½ łyżeczki chili w płatkach,
sól morska, świeży pieprz kolorowy
Borowiki namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonym tymiankiem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy w krążki, zostawiając główki w całości. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na dużej patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy grzyby, szparagi i kurczaka. Smażymy kolejne 5 minut. Dolewamy śmietanę i czekamy aż się zredukuje. Doprawiamy do smaku i dodajemy połowę startego parmezanu. Odcedzamy makaron i gorący dokładamy do całości wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu i oprószamy świeżym pieprzem.

Najnowsze komentarze