Składniki (6 osób): 700 g ziemniaków,
400 g mąki,
2 jajka,
sól morska
Sos szpinakowo-serowy: 600 g szpinaku baby,
240 g sera gorgonzola,
400 g śmietany 30%,
10 ząbków czosnku,
6 łyżek oliwy extra vergine,
świeży pieprz
Szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie. Gdy szpinak zwiędnie, dolewamy śmietanę oraz kawałki sera. Czekamy aż śmietana się zredukuje i składniki się połączą. Doprawiamy i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól i mieszamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ma być elastyczne i się nie kleić. Na stolnicy obsypanej mąką formujemy wałki i wycinamy z nich kluski o wymiarach 1 x 2,5 centymetra. Partiami gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i łączymy z gorącym sosem. Przekładamy do żaroodpornych naczyń i zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (góra, dół).

Najnowsze komentarze