GNOCCHI Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI W KREMOWYM SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki (6 osób): 300 g wędzonego boczku,
1 kg pieczarek,
6 ząbków czosnku,
2 pęczki koperku,
100 g startego parmezanu,
400 g śmietany 30%,
6 łyżek oleju rzepakowego,
sól morska, świeży pieprz

Gnocchi: 700 g ziemniaków,
400 g mąki,
2 jajka,
sól morska

Oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki podsmażamy na oleju. Gdy puszczą wodę, solimy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy aż tłuszcz z boczku się wytopi i dolewamy śmietanę. Gdy sos się zredukuje, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy parmezan i posiekany koperek. Odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól i mieszamy. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ma być elastyczne i się nie kleić. Na stolnicy obsypanej mąką formujemy wałki i wycinamy z nich kluski o wymiarach 1 x 2,5 centymetra. Partiami gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i łączymy z gorącym sosem śmietanowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *