Składniki (3 porcje): 200 g nachos z niebieskiej kukurydzy,500 g mięsa mielonego z indyka,400 ml passaty pomidorowej,2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,1 mała puszka kukurydzy z chili (165 g),2 gałązki szczypioru,1 biała cebula,3 ząbki czosnku,3 łyżki oleju,120 g startego sera cheddar,sól morska, świeży pieprzNa rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy […]
Miesiąc: grudzień 2024
DOMOWA PIZZA ZE SCHABEM, OLIWKAMI I SOSEM NA BAZIE SERKA MASCARPONE
Jedna z najlepszych jakie zrobiłam to musi być ten sos Składniki (1 sztuka, blat 32 cm): Ciasto: 20 g świeżych drożdży,75 ml ciepłej wody,170 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,1/3 łyżeczki cukru,½ łyżeczki soli morskiejSos mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),1 biała cebula,2 ząbki czosnku,1 opakowanie suszonej natki […]
KRUCHE MAŚLANE CIASTKA W CZEKOLADZIE
Składniki (13 ciastek i wymiarach 12 x 8 cm): 2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka cukru pudru,150 g masła,1 jajko,2 szczypty soliPolewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady,1 tabliczka białej czekolady,60 g masłaMąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, sól, jajko i schłodzone masło. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do zamrażarki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość 4 mm i […]
MUS MALINOWY
Składniki (10 kokilek o średnicy 7 cm i wysokości 5 cm): 400 g mrożonych malin,200 g śmietany 36%,500 g serka mascarpone,1,5 szklanki cukru pudru,sok z 1 cytryny,2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 3 łyżki wrzącej wodyDekoracja: 10 sztuk kolorowych makaroników,200 g malin świeżych,3 kostki białej czekoladyMaliny rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy […]
KONFITURA ŻURAWINOWO-JABŁKOWA
Składniki (1 słoik o pojemności 450 ml): 140 g żurawiny,2 małe jabłka,140 g cukru, 16 g cukry waniliowego,wodaDo rondelka wkładamy owoce żurawiny i zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż puści sok. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do żurawiny. Mieszamy do momentu aż […]
ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ
Składniki (4 słoiki o pojemności 450 ml): 4 filety śledziowe a’la Matjas w oleju,2 ugotowane buraki,2 ugotowane ziemniaki,2 ugotowane marchewki,4 jajka ugotowane na twardo,50 g kiełków słonecznika,1 słoik majonezu (310 g),sól morska, świeży pieprzUgotowane buraki, ugotowane w rosole marchewki oraz ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki. Jajka ścieramy na najmniejszych oczkach. […]
KAWA Z CHAŁWĄ
Składniki (1 osoba): 1 przedłużone espresso,chałwa sezamowa według uznaniaZaparzamy kawę i do gorącej dodajemy dowolną ilość startej na tarce chałwy.
BEZOWA CHOINKA Z KREMEM PISTACJOWYM, MASCARPONE I OWOCAMI
Składniki (4-6 osób): 1 słoik kremu pistacjowego,truskawki, ciemne winogrona, borówka amerykańskaBeza: 6 białek,200 g cukru,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1 szczypta soliKrem mascarpone: 200 g śmietany 30%,8 łyżek cukru,500 g serka mascarponeBiałka ubijamy z cukrem i solą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być gładka, gęsta i błyszcząca. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy ołówkiem […]
SAŁATKA JARZYNOWA Z BOROWIKAMI
Składniki (6-8 osób): 3 duże borowiki,3 ugotowane marchewki,1 ugotowany korzeń pietruszki,1 ugotowany seler,1 puszka groszku konserwowego (240 g),1 puszka kukurydzy (165 g),14 korniszonów z chili,4 jajka ugotowane na twardo,3 łyżki majonezu,3 łyżki oleju,sól morska, świeży pieprzZ borowików wykrawamy środki, które wykorzystamy do dekoracji. Resztę kroimy w kostkę. Zarówno te w plasterkach jak i pokrojone w […]
HERBATA ZIMOWA
Składniki (1 osoba): 1 czarna herbata,kawałki owoców: gruszki, jabłka, cytryny,2 goździki,1 laska cukrowa,wrzątekHerbatę zaparzamy w dzbanku. Do wysokiego kubka wkładamy wszystkie pozostałe składniki. Zalewamy gotową herbatą.