Składniki (4-6 osób): 1 słoik kremu pistacjowego,
truskawki, ciemne winogrona, borówka amerykańska
Beza: 6 białek,
200 g cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szczypta soli
Krem mascarpone: 200 g śmietany 30%,
8 łyżek cukru,
500 g serka mascarpone
Białka ubijamy z cukrem i solą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być gładka, gęsta i błyszcząca. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy ołówkiem kształt choinki. Wylewamy na nią masę białkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni C (góra, dół, termoobieg) na około 80 minut (w zależności od grubości). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę i powoli dodajemy mascarpone. Miksujemy póki krem nie będzie sztywny. Bezę smarujemy kremem pistacjowym. Przez rękaw cukierniczy wyciskamy równomiernie krem mascarpone. Całość dekorujemy owocami.
Najnowsze komentarze