BEZOWA CHOINKA Z KREMEM PISTACJOWYM, MASCARPONE I OWOCAMI

Składniki (4-6 osób): 1 słoik kremu pistacjowego,
truskawki, ciemne winogrona, borówka amerykańska

Beza: 6 białek,
200 g cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szczypta soli

Krem mascarpone: 200 g śmietany 30%,
8 łyżek cukru,
500 g serka mascarpone

Białka ubijamy z cukrem i solą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być gładka, gęsta i błyszcząca. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy ołówkiem kształt choinki. Wylewamy na nią masę białkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni C (góra, dół, termoobieg) na około 80 minut (w zależności od grubości). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę i powoli dodajemy mascarpone. Miksujemy póki krem nie będzie sztywny. Bezę smarujemy kremem pistacjowym. Przez rękaw cukierniczy wyciskamy równomiernie krem mascarpone. Całość dekorujemy owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *