KONFITURA ŻURAWINOWO-JABŁKOWA

Składniki (1 słoik o pojemności 450 ml): 140 g żurawiny,
2 małe jabłka,
140 g cukru,
16 g cukry waniliowego,
woda

Do rondelka wkładamy owoce żurawiny i zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż puści sok. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do żurawiny. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. W trakcie gotowania podlewamy co jakiś czas kilkoma łyżkami wody, aby nie przywarła. Po około 30 minutach gotowania przekładamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i odwracamy nakrętką do dołu. Zostawiamy do wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *