KRUCHE MAŚLANE CIASTKA W CZEKOLADZIE

Składniki (13 ciastek i wymiarach 12 x 8 cm): 2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru pudru,
150 g masła,
1 jajko,
2 szczypty soli

Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady,
1 tabliczka białej czekolady,
60 g masła

Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, sól, jajko i schłodzone masło. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do zamrażarki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość 4 mm i foremką wycinamy ciastka. Jeśli ciasto klei się do blatu, podsypujemy mąką. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 16 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. W 2 osobnych rondelkach, w kąpieli wodnej rozpuszczamy kostki czekolady. Do każdej tabliczki dodajemy po około 30 g masła. W rozpuszczonej czekoladzie zanurzamy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *