MUS MALINOWY

Składniki (10 kokilek o średnicy 7 cm i wysokości 5 cm): 400 g mrożonych malin,
200 g śmietany 36%,
500 g serka mascarpone,
1,5 szklanki cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 3 łyżki wrzącej wody

Dekoracja: 10 sztuk kolorowych makaroników,
200 g malin świeżych,
3 kostki białej czekolady

Maliny rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładka masę. W naczyniu miksera ubijamy śmietanę z cukrem a następnie dodajemy mascarpone, zmiksowane maliny i sok z cytryny. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut aż namoknie. Po tym czasie dolewamy drugie tyle wrzącej wody i dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy do całości. Masę przekładamy do kokilek i wkładamy do lodówki na całą noc. Dekorujemy makaronikami i świeżymi malinami. Posypujemy startą na tarce białą czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *