ZAPIEKANE NACHOS Z INDYKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (3 porcje): 200 g nachos z niebieskiej kukurydzy,
500 g mięsa mielonego z indyka,
400 ml passaty pomidorowej,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 mała puszka kukurydzy z chili (165 g),
2 gałązki szczypioru,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
120 g startego sera cheddar,
sól morska, świeży pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu aż zbrązowieje. Dokładamy passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Nachos układamy w naczyniach żaroodpornych. Każdą porcję pokrywamy łyżką wazową sosu, kukurydzą z chili oraz startym serem. Naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *